Úvahy a inspirace pro řešení různých situací

Ježíš Kristus a Marie Magdaléna

13. 12. 2010 23:47

Ježíš a Marie Magdalena

Nedávno TV Nova vysílala velkofilm „Šifra Mistra Leoparda“, podle které se Ježíš oženil s Marií Magdalenou a založil s ní rodinu.

Někdo by si možná řekl: „A proč ne? Ježíš z Nazareta je dokázaná historická osobnost.“ Tím spíš, že tahle varianta je blízká lidské přirozenosti a běžnému chápání člověka.

Pokusme se najít odpověď na otázku, proč si Ježíš tuto životní cestu nezvolil?

Věříme a poznáváme, že Bůh stvořil člověka jako muže a ženu. Dvě odlišné a zároveň lidsky rovnocenné bytosti, které se navzájem doplňují, aby vytvořily jediný celek.

Když si Ježíše Krista tedy zkusíme představit jako ženatého muže, jaká by jeho partnerka musela být?

Věříme, vyznáváme a poznáváme, že Ježíš byl podobný člověku ve všem kromě hříchu. Jako vtělený Bůh byl neomylný znalec lidského srdce, které uzdravoval už během svého veřejného působení. Z toho nám vyplývá, že manželka Ježíše z Nazareta by musela být stejně čistá jako on sám a tedy i jeho matka.

Připomeňme si životní situaci Marie Magdaleny a za jakých okolností se s Ježíšem setkala. Marie Magdalská potkává Ježíše jako cizoložnice, které hrozí smrt ukamenováním. Je zrazená, velmi potupená… a opuštěná. Vstupuje její zachránce, jediný, kdo jí v tu chvíli rozumí. Přináší jí vnitřní uzdravení, odpuštění a ona se v očistném pláči obrací. Zde se nabízí otázka, nakolik by vztah Marie Magdaleny k jejímu muži-terapeutovi-zachránci, Ježíši Kristu, byl zdravý a svobodný? Ježíš by vždycky viděl i do nejzazších zákoutí jejího srdce. Nikdy by toho nezneužil. Jak by ale nesla, že její muž, jehož tvář denně vídá na vlastní oči, o ní ví naprosto všechno, ale on sám pro ni zůstává tajemstvím, které ona nikdy zcela neodhalí?

Ježíš Kristus tohle všechno a jistě mnohem víc, věděl. To jasně potvrzují i jeho slova: „Jdi v pokoji…“, kterými Marii Magdalenu povzbuzuje, aby šla životem beze strachu…

Zobrazeno 2475×

Komentáře

staryvlk

Petra:
Dobré zamyšlení.
Odpověď Ježíše Maří Magdaléně naznačuje, že ji posílá do života samostatně.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio