Úvahy a inspirace pro řešení různých situací

Slovo "přítel" a sociální sítě

3. 12. 2011 23:10
Rubrika: Média | Štítky: pritel , kamarád , známý , kontakt , facebook

Stále častěji se setkávám s úvahami nad výrazem "přítel" na sociálních sítích. Odkud se tohle označení kontaktů vzalo? Jaký má ve skutečnosti význam?

Nejvíce rozšířenou sociální sítí je Facebook, kde si majitel účtu vytváří databázi kontaktů. Má možnost rozdělit je do kategorie "rodina", "blízcí přátelé", "známí" apod., ale každého návštěvníka jeho profilu do očí uhodí označení "přítel".

Jak chápat pojem "přítel" na sociální síti? Při slově "přítel" se každému z nás vybaví blízký člověk, ke kterému máme důvěru a sdílíme s ním nejen své zážitky, ale i problémy, do nichž jen tak někoho nezasvětíme... Co se týče sociálních síti a zejména Facebooku, je třeba mít na paměti jednu důležitou věc: Facebook se zrodil jako interní síť pro studenty Harwardské univerzity, tedy v jiném kulturním prostředí, jehož dorozumívacím jazykem je angličtina. Angličtina pro "přítele" používá výraz "friend", protějšek "boyfriend"/"girlfriend". Jaký má ale ve skutečnosti obsah? Jak už poznamenal jiný autor blogu na toto téma, "friend" zahrnuje celou škálu našich vztahů: "známý", "kamarád", "blízký kamarád", "nejlepší kamarád" až po "přítel"... Označení kontaktu českým výrazem "přítel" je tedy doslovným (troufám si říci automatickým) překladem anglického "friend".

Označení "přítel" na sociální síti podle skutečné povahy vztahu s konkrétním člověkem tedy raději chápejme jako "kolega", "spolužák", "známý", "kamarád" "přítel"... Věřím, že to bude pravdivější vůči oběma stranám...

 

 

Zobrazeno 2996×

Komentáře

Krasnazena

Myslím, že asi nevědí, čím by slovo "přítel" jinak nahradili. Mně vadí i význam slova přítel jako milenec, souložník....

PetraO

Je to docela možné. Nevylučuji, že překlad byl prováděn nějakým automatickým překladačem, alespoň gramatické tvary v české verzi FB a sem tam smíchané české i anglické výrazy v jedné větě/rubrice tomu odpovídají.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio