Úvahy a inspirace pro řešení různých situací

Ježíš a celibát

3. 5. 2013 15:39
Rubrika: Církev | Štítky: Ježíš , Magdalena , paradox , celibát , rodina

Celibát patří mezi diskutované otázky. Hlavním argumentem pro celibát kněží je skutečnost, že samotný Ježíš jej žil. Celibátem paradoxně naplnil Starý Zákon: "Jako muže a ženu je stvořil". Po světě nechodila ještě jiná bytost, která by byla plně člověkem i Bohem. Objevují se spekulace, že Ježíš byl ženat s Máří Magdalenou. Pokusila jsem si představit Ježíše jako kněze, který žije a působí ve 21. století, po zdobrovolnění celibátu a možnosti vstoupit do manželství kdykoliv.  Jak by probíhala jeho kněžská služba? Jak by vypadalo manželství Ježíše a Marie Magdalény?


Mladý Ježíš působil v několika farnostech. Už jako bohoslovec měl na starosti spolčo studentů, kam docházela i Marie Magdalská. Velmi hezká a přitažlivá dívka. Vždycky měla kolem sebe spousty mužů. Až na ni její vrstevnice žárlily, pomlouvaly ji kde mohly. I před chlapcem, který si na ni tajně myslel, ale neměl odvahu se k ní přiblížit a ona si ho také nijak nevšímala. Což ho uráželo a na rozlučce spolča s akademickým rokem ji veřejně zostudil, nazval přede všemi děvkou. Přidaly se k němu další dívky ze spolča... Za těchto okolností se s ní seznámil Ježíš. Veřejně se jí zastal. Marie Magdalská cítila, že je úplně jiný než ostatní chlapci a muži. Nejde mu jen o její zevnějšek, mít po svém boku atraktivní holku, kterou mu závidí široko, daleko. Tušila, že ho zajímá ona sama, její duše.

Ježíš Marii Magdalské imponoval svojí pevností, laskavostí a především pokojem, který kolem sebe šířil. Vždy bral na vědomí její názor. Pokud Mariin návrh nepřijal, pokaždé jí vysvětlil proč.

Postupně se sbližovali a nakonec vstoupili do manželství. Ježíš mezitím přijal jáhenské a kněžské svěcení. Se ženou nastoupili do menší farnosti. Zcela průměrné, nebyla příliš velká ani malá, živá ani mrtvá. Oba měli spoustu práce. Ježíš chodil k lidem, nechával je přicházet k sobě. Marie učila děti náboženství, vedla účetnictví, vyřizovala korespondenci, telefonáty, s pomocí farníků organizovala společenské akce...

Narodily se jim děti. Marie se snažila to nejzákladnější kolem dětí a domácnosti zvládat sama. Ježíše pravidelně informovala, co se na faře i doma dělo, aby neměl pocit, že je dobrý jen k nošení peněz a zplození dětí. Ježíš přicházel domů často až k večeru. Byl hodně unavený, toužil chvíli po klidu a samotě... Oceňoval, že Marie je velmi taktní a za cenu často velkého sebezapření ho nechává chvíli vydechnout, než mu předloží domácí starosti.

Ježíš se pravidelně setkával se svými bratry v kněžské službě na formačních nebo ročníkových setkání. Zde si nejeden spolubratr občas posteskl, jak je vše jiné než si zpočátku myslel... Manželka se například přestala tajit, že se chtěla provdat za kněze, aby měla jistější střechu nad hlavou, větší šanci dostat se do nebe, prestiž v církevním společenství... Požadovala, aby manžel víc vydělával. I když měli prostorné obydlí, trvala na tom, že miminko bude s nimi spát v ložnici a tatínek bude kromě hmotného zajišťování rodiny k dítěti v noci pravidelně vstávat. Stále více si stěžovala, že muž se věnuje cizím a vlastní rodinu zanedbává.

Ježíš a Marie se účastnili víkendů pro duchovní a jejich manželky, s rodinami jáhnů a kněží jezdívali na společné dovolené. Zde se Marie setkávala s jinými ženami duchovních. Nejedna z nich si posteskla, že muž chodí domů až večer, je utahaný, rozladěný, potřebuje svůj klid, takže děti tatínka pomalu neznají... a ony si připadjí dobré jen k tomu, aby vychovávaly děti a obstarávaly domácnost. Marie jim rozumněla. Ona se také často cítila sama. Ve farnosti sice byli farníci ochotní pomoci, jenže... někteří stáli o přátelství s duchovním a jeho manželkou, ne s lidmi z masa a kostí... další neměli odvahu knězi na rovinu říci, co by si ve farnosti představovali jinak, a proto za ní chodili s prosbami, aby panu faráři řekla... Trpělivě jim vysvětlovala, že farnost je nás všech, ať se neostýchají předložit své návrhy například po mši, na patorační radě... přímo knězi. Na farním plese, výletě, pouti, dnu... musela svoji pozornost dělit spravedlivě. Hlídat si, aby někomu neprojevovala více sympatií nebo ho naopak neignorovala a nevnášela tak mezi farníky rozkol. A k témuž vést i svoje děti...

Zobrazeno 1536×

Komentáře

PetraO

Na Ježíši a Marii Magdalské jsem se snažila vyjádřit, jak by rodinný život ženatého kněze měl vypadat, na bezejmenných spolubratřích a jejich manželkách vystihnout, jak by asi u nejednoho kněze vypadal.

ToB

Je to pokus, ale myslím, že Dan Brown už napsal dost pitomostí o Ježíšově životě...

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio