Úvahy a inspirace pro řešení různých situací

Pastorační asistent

7. 8. 2015 15:36
Rubrika: Církev | Štítky: církev , farář , Spolupráce

Léto, doba přemisťování kněží. Kněz vyrůstal a působil v živé, tradiční farnosti. Nyní ho (arci)biskup přeložil do úplně jiného prostředí. Jaký by měl být pastorační asistent, kterého zdědil? Jak všem usnadnit vzájemné pracovní sžívání se a soužití?

1) Pastorační asistent by určitě měl mít rád lidi.

2) Pastorační asistent by měl být komunikativní a hlavně mít dobré společenské vystupování. Je často prvním člověkem s nímž se příchozí ať už osobně nebo prostřednictvím emailu, telefonu setká. Nejednou se stane, že pana faráře cestou na faru, kde má smluvenou schůzku, odchytne jiný farník, kolega apod. Pastorační asistent by tedy měl být schopen se návštěvníkovi věnovat. Popovídat s ním třeba o počasí, nevěsty/snoubenců se pozeptat, jak probíhají svatební přípravy, s rodiči malých ratolestí pohovořit kam se dá s dítkem ve městě/okolí vyrazit, kde se jim podařilo sehnat školku...

3) Pastorační asistent by měl být taktní. Lidé trpí představou, že pracovat ve farní kanceláři znamená vědět o panu faráři ledaccos (ne-li všechno). Realita je často taková, že "pod svícnem je největší tma". Protože kněz má i spoustu povinností jinde, vyřídí s pastoračním asistentem nutné pracovní věci a spěchá dál. Takže spolupracovník se často o "svém" knězi dozví nejvíce právě na nedělním kázání, kde pan farář jako svědectví uvádí historku ze svého dětství, vzpomíná na příbuzného, jenž ho povzbudil ve víře apod. Pokud se pastorační asistent zúčastní farního dne, plesu, výletu... měl by pana faráře ponechat farníkům, kteří ho vidí v podstatě jen na mši nebo farních akcích... a svoji společnost mu nevnucovat, ani ji neodmítat.

4) Pastorační asistent by měl s farností, kde pracuje, také žít. Pokud je hudebně zdatný, zapojit se například do scholy, chrámového sboru... účastnit se farních dnů a dalších akcí. Na těchto akcích se chovat přirozeně, komunikovat nenásilně s ostatními. Nikdo po něm nechce, aby obcházel všechny stoly, hloučky apod. Tohle už je věcí pana faráře, jako duchovního otce všech farníků... Pokud zaregistruje například nově příchozího, který sedí/stojí sám, nikdo za ním nejde... může kněze na něj nenásilně upozornit a sám chvíli dělat společnost.

5) Je pochopitelné, že kněz zpočátku novou farnost a její život pozoruje... Pak si utváří svoji vizi... Pastoračnímu asistentovi by měl jasně vysvětlit, co od něj očekává.

6) Pokud si zejména v době oťukávání pastorační asistent není jistý, co po něm farář chce, na čem s ním je, určitě není na škodu si s knězem slušně a taktně promluvit.

Přeji Vám otče i milý pastorační asistente příjemnou a plodnou spolupráci!

 

Zobrazeno 1310×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio