Úvahy a inspirace pro řešení různých situací

Žena 21. století

11. 11. 2016 23:39
Rubrika: Žena | Štítky: dokonalost , normy , společenství

je ve schizofrenní situaci. Zvláště pokud je v produktivním věku.

Svět médií a hlavně reklam jí valí do hlavy, že v témže časovém horizontu musí:

1) Být vždycky krásná jako obrázek, přesněji fotka z módního časopisu či televizní reklamy.

2) Zaměstnání, domácnost (včetně dětí i domácích mazlíčků...) zvládat levou zadní a ještě se přitom šťourat v nose.

3) Mít závratnou kariéru, která jí poskytne nejen úžasné společenské postavení, ale i ten nejlepší dům, auto, telefon... a nezávislost na komkoliv a čemkoliv.

4) Mít stejně dokonalého, perfektního, úspěšného partnera i děti, kteří budou splňovat všechny uvedené body.

Schizofrenie se však zcela nevyhne ani praktikující křesťance. Byť s tím nejlepším úmyslem ji společenství věřících vědomky či nevědomky tlačí, aby:

a) Jejím jediným životním snem byla rodina a zejména mateřství, popřípadě zasvěcený život. A pro to či ono se rozhodla a realizovala v přiměřeném věku.

b) Měla vždy láskyplné pochopení pro slabosti bližních a nejbližších obzvlášť.

c) Veškeré své síly věnovala nejen rodině, ale i místnímu společenství.

Jenomže! Co když její přirozený vzhled, nadání, inteligence neodpovídají normám tohoto světa? Kariéra není alfou a omegou jejího vesmíru? Zatím nepotkala vhodného partnera do manželství (nemusí být nutně ve hře sobectví) a nechce nic lámat přes koleno přestože dosáhla určitého věku? Uvědomuje si, že všechno má svůj čas: někdo dozraje k založení rodiny dříve, jiný později nebo taky vůbec? Otevřeně a zároveň slušně vyjadřuje své názory? Je společenská, ale pohybuje se v prostředí, kde být nezadaná může být limitující?

Jak se s popsanými situacemi popasovat?

I) Neustále si připomínat, že jsem krásné Boží dítě.

II) Mít odvahu přiznat si, co doopravdy chci a proč.

Pak si snadno uvědomím, že by mi například vyhovovalo žít v ekumenickém manželství. S člověkem, který by mi nebránil chodit ke svátostem. Jemuž bych mohla pomoci vést křesťanský sbor. A naplnila tak svoji touhu po rodině i společenském postavení.

Zobrazeno 9163×

Komentáře

PetraO

@slu-nicko: O jednotě křesťanů je něco zde: http://www.krestane.info/vice-o-nas/ Určitě není o tom udělat ze všech církví jednu zprůměrovanou. Jde hlavně o společné hledání pravdy, stavět na tom, co nás spojuje a taky se můžeme učit od sebe navzájem. Například protestantské sbory jsou živější, více otevřené nově příchozím (alespoň co ke mně z několika stran přišlo). Jejich příkladná vitalita byla zmiňována už na II. vatikánském koncilu. Je ale pravda, že jiné je, když jedna farnost má několik stovek lidí - to fakt nejde, aby se úplně všichni poznali osobně - nebo sbor tak okolo 50 lidí, z nichž se aktivně zapojuje a chodí pravidelně na shromáždění okolo 30ti (můj odhad). Taky je dobrý Direktář pro provádění ekumenických principů a norem, kde nabádají i k vzájemnému respektu...

PetraO

... například ohledně respektování předpisů před přijímáním svátostí. Východní církve mají přísnější postní předpisy než my, takže pokud jde někdo na jejich liturgii, měl by dané pravidlo respektovat.

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio