Úvahy a inspirace pro řešení různých situací

První republika

28. 10. 2018 13:27

V TV běží seriál "První republika", oslavy 100. výročí vzniku samostatného Československa se nesou v duchu první republiky. Jaká vlastně byla?

Ti, kdo zažili hodiny dějepisu před rokem 1989, si jistě pamatují, že první republika nám byla podávána z úhlu nezaměstnaných dělníků, kteří nemohli zejména v době hospodářské krize uživit ani sebe, natož svoje rodiny. Často stávkovali za zachování zaměstnání, zlepšení pracovních i životních podmínek a tatíček Masaryk byl v jejich očích zloduch, který nechával do stávkujících vykořisťovaných dělníků střílet četnictvem.

Dnes jakoby první republiku tvořily hlavně příslušníci střední a vyšší nebo nejvyšší třídy, která se vyznačovala určitým životním standardem, a ten prezentovala hlavně noblesa a elegance.

Co nám oba úhly pohledu vypovídají? Že za první republiky byli přítomní jak lidé chudí, kteří na svoji situaci reagovali, zvláště když už měli dojem, že nemají co ztratit, tak lidé, jež měli vyšší společenský status i standard, který si chtěli logicky udržet nebo ještě více navýšit.

Nezapomínejme tedy při prezentaci určité etapy dějin na obě stránky mince a mějme na paměti, že mnohé je hlavně o lidech.

Zobrazeno 1475×

Komentáře

felis

německo-české :). Je moc dobře, že se tyto zážitky předávají z generace na generaci, protože historie nesmí být zapomenuta, aby se z ní národ mohl poučit.

felis

Jak píšeš, že "politika dokáže udělat pěkný nepořádek v místech, kde býval klid a lidé si vážili jeden druhého. A bylo úplně jedno o jaký národ v oblasti šlo." s tím nelze než souhlasit, přesně totéž jsem psala i já, i když to možná tak prvoplánovitě nevyznělo...

Zobrazit 12 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio