Úvahy a inspirace pro řešení různých situací

Zrození světonázoru

23. 6. 2019 22:27

Odkud se berou zcela odlišné názory a postoje na svět? Dění ve společnosti? Co způsobilo dějinné zvraty? Co je příčinou kyvadlového efektu?

Podle mého názoru lidská zkušenost. Ať už naše vlastní nebo rodinného příběhu, do něhož jsme se narodili. Obojí je silně spojeno s emocemi. 

Sedlák. Několik generací budovalo rodový statek. Pak vzali do rukou spravedlnost jiní, kteří živelně vše sebrali, zničili a rod uvrhli do poníženého postavení. Lze se divit, že nemohli přijít svým likvidátorům na jméno?

Nemanželský syn zneužité děvečky ze statku a sedláka. V době svého dětství byl možná ze strany "vzorných" a "pravověrných" katolíků s tichou či hlasitou podporou místního kněze opovrhovaný a odstrkovaný coby parchant. Je lidsky nepřirozenou reakcí, že v dospělosti, kdy převzal moc on sám a podobně zranění, cíleně a živelně likvidoval církev i selský stav?

Pan farář byl silně prosociální, nejedny rodiče přemluvil, aby své nadané dítě dali na studia, sám talentované studenty podporoval. Lze se divit, že tyto nadané děti by za církev dýchaly v každé době? 

Církev nebyla financována státem. Místní kněz proto bral na vědomí hlavně bohaté farníky, kteří financovali kostel i ostatní věci ve farnosti. Chudí lidé se (právem) cítili přehlížení, nikdo, včetně pana faráře, se zejména v době hospodářské krize nepřimluvil, aby jim aspoň na čas, třeba jen za stravu či byt, dal pracovní příležitost... Lze se divit, že komunisté, kteří těmto sociálně znevýhodněným lidem nabídli lepší společenské postavení, vzdělání, později zaměstnání, které odpovídalo jejich nadání, byli v jejich očích spasitelé? 

Vysokoškolsky vzdělaný muž. Ve své době, kdy vyšší vzdělání zdaleka nebylo dostupné pro každého, byl pan někdo. Jeho rodina patřila k místní honoraci. Je lidsky nepochopitelné, že jeden z jeho potomků, který sám dosáhl vzdělání dokonce na dvou vysokých školách, se stavěl vůči ostatním lidem jako někdo z vyšších kruhů? Cítil se nedoceněný, když nesehnal zaměstnání odpovídající jeho kvalifikaci? Ve stávající práci se družil jen s kolegy, kteří sami měli vyšší společenské postavení? 

Rodina podnikatele. Chůvu, která pocházela z Německa, měla ráda celá rodina, pro níž pracovala. Milovaly ji dvě až tři generace dětí, které provázela životem. Lze jim zazlívat, že se jim příčí nálepka Němec rovná se automaticky fašista?

Fašisté mu část rodiny zabili v koncentračním táboře. Jak moc je pravděpodobné, že nebude zastávat teorii dobrý Němec, mrtvý Němec? Že vše spojené s Německem v něm vzbudí negativní emoce? 

Nemohl přijít Rusům na jméno. Ke konci války rudoarmějci znásilnili jeho sestru. Pojem Rus na něj a jeho potomky působí stejně jako na býka červený hadr.

Rusové mu za války naopak zachránili život. Rusy proto považuje on i jeho blízcí za osvoboditele a nedá na ně dopustit.

Co si myslím já sama? Vše je o lidech. Určitě neschvaluji přístupy, které likvidují jiného člověka a jeho potomky, kteří ke své rodině přišli jako slepí k houslím. Zároveň se snažím udržet si nadhled, jít k jádru věci - spíše situace - zastánců zcela odlišných názorů, a nepřidávat se živelně na tu či onu stranu... 

Hodně vystihuje citát Karla Čapka: "Kdo je slušný, byl slušný vždycky; kdo byl věrný, byl věrný i teď. Kdo se točí s větrem, točil se s větrem i dřív. Kdo myslí, že teď přišla jeho chvíle, myslí vždycky jenom na sebe. Nikdo se nestává přeběhlíkem, kdo jím nebyl vždycky. Kdo mění víru, neměl žádnou. Člověka nepředěláš, jenom se Ti vybarví." A také: "Chceš-li poznat pravý charakter člověka, všímej si, jak jedná s těmi, kdo pro něj nemohou nic udělat" (zde autora neznám). 

 

Zobrazeno 682×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio