Úvahy a inspirace pro řešení různých situací

Svatí Josefové dneška

5. 4. 2020 11:34
Rubrika: Rodina | Štítky: svatí Josefové dneška

Svatý Josef je pěstounem Pána Ježíše. Máme svaté Josefy i v našem okolí? Pokud ano, čím se vyznačují?

Mladí otcové rodin. Pokud mají doma starší děti, dokážou se o ně postarat po dobu, kdy je manželka v porodnici s nejmenším členem rodiny. Pokud je to jen trochu možné, jsou přítomni u porodu nového potomka a tím jsou jemu i ženě velkou oporou. Po příchodu s porodnice se aktivně zapojují do chodu domácnosti, který se s příchodem nového člena rodiny jistě mění. Protože malá miminka obvykle spí s rodiči v ložnici nebo dokonce v posteli, se tito Josefové podílí na uspávání a konejšení mrňavého človíčka, kterého chytlo bolení bříška nebo se mu začínají klubat zuby. Jsou v mých očích hrdinové, zvláště jestli chodí do zaměstnání, které nelze dělat z domu a tam jsou schopni přiměřeně fungovat, i když po nevyspání připomínají spíše zombíky.

Otcové odrostlejších dětí. Provozují s nimi různé aktivity, věnují se jim prakticky hned po příchodu z práce. 

Synové starých rodičů. I když mají zaměstnání, svoje rodiny, své staré rodiče nezanedbávají. Pokud jim podmínky nedovolují společné bydlení, pokud možno pravidelně je navštěvují, vozí jim nákupy, doprovází je k lékaři nebo alespoň tuto péči zajistí. 

Duchovní otcové a řeholníci. Za svěřené duše se pravidelně modlí, naslouchají trpělivě svým farníkům, nezapomínají na narozeniny a popřípadě i svátky svých spolupracovníků. Společenství stmelují, mají smysl pro spravedlnost.

Svobodní muži. Otci rodin se nestali, volání do duchovního stavu nezaslechli. Nezahořkli však a chodí například navštěvovat nemocné, vedou ministranty, skauty, mládežníky či spolčo chlapů, věnují se svým synovcům a neteřím nebo ve skrytosti iniciují projekty, které mohou přinést mnoho dobrého. Popřípadě sami sepisují inspirativní články a posílají své nápady, jak zlepšit život farnosti nebo bezprostředního okolí.

Zobrazeno 773×

Komentáře

dromedar

"Mladí otcové rodin."
Svatý Josef byl podle zbožné tradice starý.

"Pokud je to jen trochu možné, jsou přítomni u porodu nového potomka"
To jsou novodobé móresy a Čapek v Apokryfech jasně píše, že Josef, jako každý slušný muž, u porodu nebyl.

dromedar

To, že Josef u porodu nebyl, nezávisle potvrzuje také písnička "Vánoční" od kultovní kapely Tajné slunce.

PetraO

@Dromedar: věkem byl sv. Josef starý, ale co do pěstounství/otcovství mladý.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio