Úvahy a inspirace pro řešení různých situací

Covidové Vánoce - retro jako vyšitý

1. 1. 2021 16:31
Rubrika: Společnost | Štítky: retro Vánoce COVID

Díky opatřením kvůli COVIDu se mi zejména těsně před Vánocemi i během nich vynořovaly vzpomínky na dětství z konce sedmdesátých a především osmdesátých let minulého století :).

 

Ulice prakticky vylidněné, ani auta příliš nejezdila. Vybavily se mi všechny turnaje ve vybíjené, sáňkování z kopce zvaného "koňak", které jsme absolvovali na silnici naší nebo přilehlých ulic.

 

V obchodech fronty na košíky či vozíky. Jako v dobách dětství, kdy jsem občas přišla maminku před koncem její pracovní doby "vyzvednout" v práci a šly jsme cestou domů nakoupit.

 

Na nádraží, na přestupní stanici, kde jsem čekala na další přípoj, nebyla k dispozici žádná otevřená cukrárna či kavárna nebo alespoň bufet, kam bych si na hodinku mohla sednout a dát si kávu se zákuskem nebo domácí limonádu, popřípadě teplou polívku. 

Tak se mi vynořily vzpomínky na doby, kdy mamka den předem připravovala jídlo na celodenní výlet pro všechny, a táta je pak nesl v tašce nebo v batohu na zádech. 

Protože restaurace, cukrárny či bufety nebyly zdaleka na každém rohu. Pokud se nějaká poblíž nádraží nebo v jeho areálu vyskytla, co do kvality sortimentu i služeb byla zpravidla využitelná jen v nejvyšší nouzi.

 

Protože organizovaný společenský život byl o těchto Vánocích prakticky na nule, byla jsem o to víc vděčná za známé, na které jsem natrefila v rámci procházek v ulicích města nebo poblíž přírody, a mohla s nimi prohodit pár slov (samozřejmě v roušce a s dvoumetrovým odstupem). 

Nebyla jsem ale sama, kdo byl rád za přítomnost dalších živých duší. Rodiny, páry či jednotlivci nekoukali do mobilů, ale věnovali se jeden druhému a zdravili i ostatní, neznámé pocestné. 

Jako bychom se všichni otevírali přítomnému okamžiku i ostatním...

 

Silvestrovská noc byla oproti těm v minulých letech klidná. Petardy omezeny na minimum, jejich zvuk utichl kolem desáté hodiny večerní. 

Takže se mi, dnes už s úsměvem, vybavily silvestrovské večery, kdy jsem jako dítko považovala za nespravedlnost, že musím jít spát už v devět hodin večer, zatímco dospělí můžou být vzhůru až do půlnoci :). 

 

Zobrazeno 523×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio