Úvahy a inspirace pro řešení různých situací

Covid viníkem?

16. 1. 2021 17:11

S Einsteinovou teorií relativity se v hodinách fyziky setkal snad každý z nás. Pokud ji budeme aplikovat na covid, za tohoto mikromrňouse lze schovat snad cokoliv... Je skutečně viníkem?

 

Za co ve skutečnosti covid a situaci okolo něj považuji já osobně?

 

V prvé řadě je pro mě odhalovačem. Odhaluje, jaký máme vztah k sobě samým, k lidem v našem blízkém i vzdáleném okolí... Zároveň tříbí naše city, pocity, myšlenky a hlavně priority.

 

Dále ho považuji za katalyzátora. Urychluje proces stmelování nebo naopak rozpadání vztahů v rodině, zaměstnání, sousedství...

Co se týče církve, zrychluje její posun do současné doby. Nejen v oblasti používání technologií. Dříve jsem nejednou slyšela, že dávat dar oproti potvrzení nebo reklamě pro sponzora či sportovce, je ve své podstatě obchod... Nyní, kdy návštěvy bohoslužeb a tudíž i sbírek jsou značně omezené, se na farních stránkách objevují nabídky vystavení potvrzení o daru.

 

Covid a situace okolo něj je také do jisté míry bumerangem.  V 90. letech, brzy po listopadové revoluci, začalo zdravotnictví sahat po úsporných opatření, která spočívala především v rušení lůžek, slučování oddělení, a tudíž i k redukci personálu. Dnes, v době covidové, nemocnice a jiná zdravotnická zařízení citelně pociťují nedostatek personálu.

Většina domácího průmyslu byla v téže době zprivatizována, spoustu výrobků, včetně potravin, dovážíme. Z výroby jsme se přeorientovali hlavně na služby, které poskytují hlavně zážitky a požitky. Provozovatelé restaurací, kaváren, majitelé kadeřnictví, kosmetických salonů, cestovních kanceláří a také průvodci a všichni, kdo tyto činnosti zajišťují, teď mají nemalé finanční problémy...

 

Necháme se překvapit, co situace okolo covidu přinese dál... Svět, ani my sami už ale nebudeme jako v době předcovidové. 

 

Zobrazeno 564×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio