Úvahy a inspirace pro řešení různých situací

Kněz a sociální sítě

3. 11. 2016 21:49
Rubrika: Církev

Pro 21. století je (zatím) typický internet a s ním i sociální sítě. Na facebook se registrují i kněží, což určitě není od věcí - mohou jej využít jako nástroj evangelizace. Přestože kněz je také jen člověk, má své osobní názory, některý farník je mu sympatický víc, jiný méně... je na něj vidět více než na "obyčejného" smrtelníka. Nabízím pár typů pro inspiraci, která nabízí, ale nic nevnucuje.

Podle mého názoru by měl tedy mít na paměti, že je spíše osoba veřejná, a proto:

1) Ať si do svých kontaktů přidá všechny farníky či spolupracovníky bez ohledu na svůj vnitřní postoj k nim. V opačném případě zanechává dojem, že za své duchovní děti ve skutečnosti považuje jen někoho... A pokud si nepřidá farníka, který se k němu chová slušně, ale není zrovna nejatraktivnější, může, byť neúmyslně, v něm zanechat pocit, že se za něho dokonce stydí...

2) Přetřásají všechna možná (a snad i nemožná) média politické či společenské kauzy? Pak ať se kněz raději nepřidává na žádnou stranu, zůstane nadstranický a naopak nabádá k dialogu, smíření a toleranci. Zvláště pokud zná konkrétní kauzu jen z médií a při sebelepší vůli nemůže znát skutečné pozadí věci.

3) Ať se vyvaruje sdílení nevkusných příspěvků typu "prezident ovar" a dalších, které snižují důstojnost bližního, jímž je i ne příliš populární osobnost.

Pokud se zejména ve dvou posledních bodech podaří knězi zachovat ono moudré "méně je někdy více", věřím, že církvi, společnosti i svěřené farnosti přinese více dobrého...

Zobrazeno 1675×

Komentáře

JiKu

A my hovoříme o odpovědnosti svědomí?

Myslel jsem, že hovoříme o vhodnosti kněžského působení na FB a podobných webech. A proto je třeba hovořit spíš o myšlení, než smýšlení.

majkiki

Ano, hovořila jsem o něm v příspěvku (Pokud v tomto nebo čemkoli jiném kněz pochybí, je to především záležitost...) a vy jste konkrétně na něj reagoval. Proto jsem pak psala, že jsme se odklonili od původního tématu článku.

Zobrazit 29 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio